Rekonštrukcia vodárenskej veže sa zatiaľ nezačala

10.04.2013 Prešov

Prešov 10. apríla (TASR) - Obyvatelia i návštevníci metropoly Šariša si budú musieť na sprístupnenie vyhliadky na vodárenskej veži pravdepodobne ešte niekoľko mesiacov počkať. Mesto Prešov stále nezačalo so stavebnými úpravami.
Spomínanú technickú pamiatku mesto získalo do vlastníctva a spolu s Prešovským samosprávnym krajom ju chceli sprístupniť pre verejnosť. Regionálna samospráva tu po stavebných úpravách plánuje otvoriť Krajské informačné centrum.
Na základe dohody mesta a VÚC o spoločnej investícii mala byť veža zrekonštruovaná do konca júna tohto roka. Vedenie mesta už o meškaní začiatku rekonštrukcie objektu informovalo partnera - PSK s tým, že ho požiadalo o odklad termínu na koniec tohto roka.
V žiadosti o zmenu termínu sa uvádza, že mesto začalo s prípravami na realizáciu projektu bezodkladne po podpise zmluvy s PSK. Zmenu dátumu ukončenia rekonštrukcie odôvodňuje hlavne časovou náročnosťou pri procese verejného obstarávania na zabezpečenie projektových prác a následnej rekonštrukcie.
Na postup mesta Prešov, ktoré má zabezpečiť stavebné úpravy vodárenskej veže, padli v utorok (9.4.) na zasadnutí regionálneho parlamentu kritické pripomienky. Vzniesli ich poslankyne Andrea Turčanová a Mária Čižiková (KDH, SDKÚ-DS), ktoré sú zároveň členkami Mestského zastupiteľstva v Prešove.
Obe vyzdvihli úsilie PSK, ktoré vstúpilo do tohto spoločného projektu a preto aj návrh na zmenu termínu podporili. Aktivity mesta však nepovažujú za dostatočné.
"Žiaľ, my z mesta nemáme vedomosť, že by sme vôbec schvaľovali peniaze na opravu v tomto kalendárnom roku. Bolo pre mňa dnes prekvapením, keď som si prečítala, ako všemožne MsÚ pracuje na tom, aby veža bola. Kolegyňa to overovala a ani verejné obstarávanie sa nezačalo," povedala Turčanová.
Čížiková si myslí, že zo strany mesta sa nerealizovali kroky tak, aby sa mohlo čo najskôr začať verejné obstarávanie.
„Žiaľ, je to chyba mesta Prešov. Keďže sme požiadali o združenú investíciu, VÚC nám vyšlo v ústrety a mesto nie je schopné konať, tak potom nevieme využiť peniaze, ktoré sú nám dané zadarmo."
Predseda PSK Peter Chudík na pôde regionálneho parlamentu uviedol, že mesto Prešov musia vnímať ako jedného z najväčších partnerov pri uskutočňovaní takýchto zámerov.
VÚC, podľa neho, nemôže skúmať, ako funguje či nefunguje mestská samospráva a akým spôsobom sa riadia procesy. Zdôraznil, že do projektu vstupovali preto, aby sa urobilo niečo pre občanov krajského mesta i jeho návštevníkov.
Poslanci PSK nakoniec zmenu termínu posunuli na 29. novembra 2013. S tým však súvisí aj podmienka, že ak mesto práce neukončí, PSK zo združenia vystúpi a prešovská radnica bude musieť do konca tohto roka vrátiť 100.000 eur, ktoré jej PSK poskytol na rekonštrukciu.
Prešovský primátor Pavel Hagyari dnes pre médiá uviedol, že peniaze na túto akciu boli schválené v mestskom rozpočte v položke investície. Zdôraznil, že na projekte sa aktívne robí.
"Časť financií je možné použiť v rámci bežnej údržby a časť však iba na investície. Som mierny optimista, tú prvú časť - otvorenie vyhliadkovej veže by sme mali stihnúť do konca júna a tú druhú časť určite do konca septembra," povedal primátor.
Podľa neho ide o starší a zanedbaný objekt, kde sa môžu pri prácach objaviť aj neočakávané skutočnosti, ale je presvedčený, že sa práce stihnú dokončiť. Toho, že by museli vracať peniaze samosprávnemu kraju, sa neobáva.
"Môžem sľúbiť občanom nášho mesta, že v prvom polroku tohto roka bude otvorená vyhliadková veža," uzavrel Hagyari.
 

Vyberte región

mark